Sveriges pysselstad

Kuststaden Strömstad trafikeras av många båtar och färjor dagligen, och det är kanske inte särskilt konstigt med tanke på närheten till det stora öppna havet. Som om inte det fantastiska läget vore nog blev det nyligen känt att Strömstad kommer få en av världens största hybridfärjor i hamn under nästa år. 

Att en färja byggd för att transportera över 2000 passagerare och 500 bilar skulle kunna drivas till en stor del av elektricitet är det nog inte något många hade kunna tro, särskilt inte så snart som nästa år. Nu har det dock blivit känt att en sådan håller på att byggas för att trafikera sträckan mellan Strömstad och norska Sandefjord. Strömstad kommer därmed inneha en av världens största hybridfärjor, ett stort steg mot att sätta vår stad på kartan och visa hur man rör sig mot ett fossilfritt samhälle.

Noll farliga utsläpp

strömstad nattetidRutten som är mellan Strömstad och Sandefjord går genom nationalparken Kosterhavet, och under just den sträckan kommer färjan slå om helt till el istället för diesel. På så sätt släpps inga farliga ämnen ut alls just där, samt att färjan tar sig fram i stort sätt utan buller, skriver Sveriges Radio.

Den som vill ta sig en tur med den nya färjan får vänta till sommaren 2019 då den både kommer döpas och ta sin premiärtur från Strömstad. Just nu håller den på att byggas i ett varv i Polen, men så snart den är färdig kommer det att bära av mot Sverige och en miljövänligare framtid. Förhoppningsvis tar flera större aktörer efter detta initiativ och standardiserar de miljövänliga färjorna, det kanske enbart behövs någon att ta första klivet.

Stäng meny