Sveriges pysselstad

Pyssel och dekorering behöver nödvändigtvis inte handla om papper och paljetter. För många är blommor det allra bästa sättet att få utlopp för sin kreativitet. Det finns mängder av vackra blommor och växter att dekorera hemmet med, var och en med sina egna egenskaper. 

Kaktusar, tulpaner, orkidéer eller suckulenter. Precis som med inredning har alla olika smak gällande blommor och andra växter, särskilt när det kommer till vad som ska pryda hemmet eller trädgården. Vad många inte tänker på är att det kommer och går trender även här, och det syns även tydligt när man besöker någon som är intresserad av växter gentemot någon som inte har någon koll alls. En del vågar helt enkelt inte lägga tid och pengar på en dyr blomma i rädsla att den ska vissna och dö. Till skillnad från en stol eller en tavla som inte krävor något särskilt underhåll krävs det engagemang med växter för att hålla dem vid liv. Man ska komma ihåg att vattna dem, se till att de får tillräckligt med ljus och i vissa fall plantera om. Är man ointresserad och saknar tid är det kanske därför många hellre köper en tavla föreställande en blomma istället för att köpa en riktig själv.

Årets blomstertrender

tulpanerSnart går år 2018 mot sitt slut och så även de blomstertrender som varit heta under året. I början av året kunde man läsa i Aftonbladet att årets stora trend skulle vara tulpaner. De skulle helst vara så stora som möjligt, men ändå naturliga. En slags wow-faktor helt enkelt. Tråkigt nog är den bästa tulpansäsongen endast några månader lång och för dig som vill ha tulpaner under hösten är det svårare att hitta de där riktiga praktexemplaren.

Nu under juletider finns det en del klassiska julblommor som brukar pryda många hem. Vi pratar självklart om amaryllis, julstjärna och hyacint. Tre otroligt vackra blommor som skapar julkänsla så fort de får komma in i hemmet. Julstjärnan är klassiskt djupröd medan amaryllis och hyacinter kan komma i flera vackra färger. Om du har katt bör du dock vara försiktig med vad du köper för blommor, vissa kan nämligen vara direkt livsfarliga för katten om den lyckats tugga i sig en bit. Om du ändå vill ha en giftig blomma bör du ha dem oåtkomligt för din lurvige vän, på så sätt håller sig blomman hel och katten slipper åka ambulans till veterinären.

Amaryllisen Ernst

röd och vit amaryllisDe flesta vet om att blommor ofta kan ha invecklade och komplicerade latinska namn som är svåra att komma ihåg. Nyligen blev det dock mycket lättare att minnas namnet på vit amaryllis. En blomsterbutik på Ekerö utanför Stockholm har nämligen döpt amaryllissorten till Ernst Kirschteiger. Den tidigare namnlöse amaryllisen blev döpt i champagne av sin namne i samband med att blomsterbutiken fyllde 50 år. Är du nyfiken på en djupare återberättelse av historien bakom rekommenderar vi att du läser artikeln som Expressen publicerat, den är sannerligen något utöver det vanliga.

Stäng meny