Sveriges pysselstad

Det finns mycket skönhet i att sy sina egna kläder. Framför allt är det möjligt att piffa upp gamla plagg i ens garderob och anpassa dem mer efter egen smak eller nya modetrender, istället för att köpa nytt. Dessutom tillkommer en känsla av stolthet från att skapa diverse fantastiska kreationer. Men vilken sorts tyger ska man använda till de vilken sorts kläder?

 

Det finns alla möjliga sorters tyger, såsom jerseytyger och trikåtyger men även bomull och lin. Det tyg du ska välja beror på vad du vill sy för något slags plagg. Ofta är det bra att använda grövre tyger, som ull och lin, till underdelar. Medelgrova tyger som satin och siden fungerar ofta till det mesta, över som underdelar. De tunnare tygerna som spets, tunnare siden och polyester samt chiffong, passar till lite lättare plaggen såsom klänningar och kjolar. 

Fördelar med att sy själv

Det finns som sagt flertalet fördelar med att sy själv. Exempelvis kan du sy sköna myskläder av jersey- eller trikåtyg, då varken plagg eller tyg är särskilt komplicerade att sy. Med en bra symaskin, nål och trådar kan man få ihop riktigt snygga plagg som är perfekt utformade efter en själv. Du behöver därmed inte försöka få plats i en nischad jeansstorlek eller bli frustrerad för att en dragkedja inte vill gå hela vägen upp. Därmed kan du vända på att “passa så bra i plagget” för att istället se det som “plagget passar så bra på dig.” Den absoluta fördelen med att sy själv att du inte faller under någon objektiv storlek och att kläderna kommer att se ut precis som du vill ha dem.

Sy för miljön

När du väljer att fräscha upp befintliga plagg istället för att gång på gång köpa nya gör du naturen en tjänst. I Sverige slängs ungefär 8 kilo kläder om året, vilket inte underlättas av den konsumtionshets som bidrar till att vi köper desto mer. Istället för att köpa nya kläder är det nyttigare att köpa på second-hand, byta, låna eller sy om och laga de kläder du redan äger. Att sy om och att sy själv är att göra en insats för miljön.

Stäng meny