Sveriges pysselstad
Pellets är ett sätt att värma upp hus som påverkar miljön lite och som kostar lite pengar. Fler och fler väljer nu att gå över till pellets som uppvärmningsmetod. Låga kostnader och hög energieffektivitet hör till fördelarna.

Att värma upp hemmet med pellets är ett alternativ som både är miljövänligt och billigt. Det kostar visserligen en slant att investera i en ugn för pellets, men du kan utan problem se det som en investering som kommer betala av sig på sikt. Än bättre är det om du sitter på en gammal oljepanna, en sådan går nämligen med små medel att konvertera till en pelletsugn. Men det finns många fördelar med att gå över till pellets, vilket speglar sig i hur de blivit alltmer populära.

Ökad efterfrågan på pellets

Pellets blir alltmer populärt som värmekälla. Under 2019 ökade marknaden för pellets i Sverige med hela 8,3 procent. För att svara mot den ökade efterfrågan har det under de senaste åren startats hela tre nya fabriker i Sverige som tillverkar pellets. Det är en minst sagt gedigen ökning, vad kan det komma sig?

En praktisk, ekonomisk och miljövänlig uppvärmningslösning

pelletsAnledningen till den ökande populariteten är en kombination av ekonomiska och miljömässiga fördelar. Pellets är en miljövänligt produkt som består av spillprodukter från olika träindustrier. Ur ett miljöperspektiv är det balanserat på så sätt att koldioxiden som avges vid förbränningen är samma mängd som träden en gång tog från utomhusluften. Det är dessutom ett energieffektivt sätt att värma upp hus på med en verkningsgrad på mellan 80-90 procent. Ett annat skäl till att pellets blivit mer populärt är att pelletsugnarna är såpass praktiska. Att tömma aska och sota pannan är betydligt enklare i de pannor som säljs idag.

  • Pellets är miljövänligare än det fortfarande mest populära biobränslet ved
  • Pellets är enligt Energimyndigheten billigare för uppvärmning än både direktverkande el och olja.
  • Pelletsugnar finns i olika varianter vilket gör pellets till en flexibel lösning för uppvärmningen. Det finns till exempel både så kallade pelletskaminer som endast värmer upp rummet de står i och ugnar som kan värma upp hela hus.
Stäng meny