Sveriges pysselstad

Att flytta är en lång process som tar mycket längre tid än du tror. För att undvika stress är det bra att planera flytten och ta hjälp med det du kan. Att anlita både en flyttfirma och en städfirma kan vara smart att göra.

Att sälja en bostad och köpa en ny innebär en flytt. En flytt är ett stort projekt som innefattar allt från packning och rensning till flyttstäd. Bara själva städningen tar en dag eller längre. För att kunna lägga din tid och energi på själva flytten kan det vara värt att anlita en städfirma som utför en flyttstädning. Det går att boka flyttstädning Stockholm för att slippa lösa att själv. Flyttstädning är mer än en vanlig städning. Allt ska rengöras och det ska vara väldigt noggrant gjort. Vad en flyttstädning kostar beror på till exempel vilken bostad det är, takhöjd och om bostaden innehåller möbler. Glöm inte bort att du kan använda Rut-avdrag när du anlitar en städfirma för flyttstäd. Firman du anlitar sköter allt och du behöver inte göra någonting.

Planera hela flyttprocessen

Att flytta är en lång och ibland krånglig process. Det kan ibland vara svårt att veta i vilken ände som du ska börja. För att göra din flytt smidig är det bra om du i god tid innan flytten sätter dig ner och planerar varje steg i flytten, allt från att boka flytthjälp till att flytta avtal och abonnemang. En flytt tar i regel längre tid än du tror och därför kan det vara bra att redan innan lägga till lite extra tid. Det kan vara bra att göra upp en tidsplan för allt som ska göras och när det ska ske. Planera hur du ska packa ner alla dina tillhörigheter och ha gärna ett system för packningen. Ett tips är att passa på att rensa bland dina saker och kläder. Det är ganska onödigt att flytta saker som du ändå inte har användning för. Det går att anlita en flyttfirma som packar ner allt också men då kan du inte rensa samtidigt.

Vissa saker i en bostad ingår i köpet

När du byter bostad är det viktigt att du skiljer på fast och lös egendom. Vissa saker tillhör bostaden och ingår i köpet. I Jordabalken regleras det vad som är fast egendom. Fast egendom delas in i två kategorier som är fastighetstillbehör och byggnadstillbehör. För fastighetstillbehör räknas saker som mer eller mindre är fastförankrad i själva fastigheten medan byggnadstillbehör inte är saker som inte är förankrade. Fastighetstillbehör är exempelvis soptunna, torkvinda, stängsel, flaggstång och brevlåda. Byggnadstillbehör är tvättmaskin, torktumlare, kyl och frys, persienner, braskamin och spisfläkt. Eftersom sådant ingår i en bostad behöver ingen ta med sig det i en flytt eftersom det finns i den nyköpta bostaden också. Detta gäller i Sverige, utomlands i andra länder kan andra regler gälla.

Checklista inför flytt:

  • Boka flytthjälp och flyttstäd
  • Planera flyttpackning
  • Passa på att rensa
  • Gör flyttanmälan
  • Flytta abonnemang och avtal
  • Fixa ny hemförsäkring eller ta med den gamla
Stäng meny