Sveriges pysselstad

Att bygga ett matbord behöver inte vara svårt eller särskilt dyrt. Så länge du har en idé om hur matbordet ska se ut samt rätt material och verktyg bör det inte uppstå några problem. Det viktigaste är att räkna ut i förväg vad du behöver för att bygga matbordet och hur du ska gå till väga.

närbild på matbord i träFör att få ett bra resultat behöver du bra verktyg och material. Du kan välja mellan att köpa en färdig bordsskiva och ben som du sedan sätter ihop, eller såga ut och skapa delarna till bordet själv. När du väljer material måste du vara noga med att mäta längden på benen och se till att bordsskivan inte är för tung. Skulle ett ben vara kortare än de andra kommer bordet inte stå stadigt. Detsamma gäller om bordsskivan är för tung, benen kanske inte håller. Ett tips är att fråga en snickare om råd.

Välj rätt design

När du har bestämt dig för att bygga ett matbord måste du bestämma dig för hur du vill att bordet ska se ut. Att sätta fast fyra ben på en bordsskiva är väldigt enkelt, men det är inte säkert att bordet ser särskilt fint ut. Det är därför viktigt att du planerar hur bordet ska se ut, var det ska stå och om det kommer passa in i just det rummet. Du måste också bestämma ifall du vill ha ett runt eller rektangulärt bord och om du vill måla bordet eller inte.

Måla bordet

När du har valt vilken design ditt bord ska ha, samt hur stort det ska vara måste du bestämma dig ifall du vill måla bordet eller inte. Det finns flera alternativ att välja mellan. Du kan måla hela bordet eller endast bordsbenen, det ger bordet ett unikt utseende. Genom att välja en mer ovanlig färg får du dessutom ett bord som ingen annan har. Ett alternativ är att behandla bordsskivan med en olja eller möbellack som ger det en lite mörkare färg. Du kan antingen lämna det så eller fortsätta med att måla benen i en annan färg, svart till exempel. Det ger bordet ett rustikt utseende.

Stäng meny