Sveriges pysselstad

Ett bostadsköp är en dröm för många och om du har samma dröm gäller det att planera. Med hjälp av rätt planering kan du göra aktiva val som för dig närmare drömmen varje dag. Börja med planeringen redan idag för att komma närmare målet.

Målet med att planera inför att kunna köpa bostad är att så småningom kunna få ett lånelöfte, men ansök om lånelöfte redan nu om du vill. Det kan nämligen vara ett sätt att ta tempen på hur du ligger till ekonomiskt.

Att köpa en bostad

Innan du ens kan fundera på att köpa en egen bostad måste du först se till att skaffa dig de ekonomiska möjligheterna som krävs för att kunna ta det steget. Till att börja med måste du ha en ordentlig kontantinsats eftersom du inte får låna till hela beloppet. Just nu är det krav på att kontantinsatsen ska vara minst 15 % av bostadens värde, men helst mer.

Tyvärr räcker inte det för att kunna ansöka om lån. Du måste dessutom ha råd att betala amortering på lånet samt räntan som tillkommer. När bankerna beräknar låntagarnas inkomst tar de inte bara hänsyn till den dagsaktuella räntan, som just nu ligger på historiskt låga siffror, utan räknar även med en räntehöjning i framtiden. För dig som låntagare innebär det att du måste ha en så pass bra inkomst att din inkomst täcker dessa kostnader med mycket god marginal.

Försök att köpa ihop med någon annan

Det bästa och snabbaste sättet att öka dina inkomster på är genom att ansöka om bolån med någon annan. Genom att ha dubbla inkomster ökar du drastiskt inkomsten och därmed även chansen att bli beviljad bolån. Men det behöver inte vara en partner som står för andra halvan av bolånekostnaderna, det kan lika gärna vara en förälder, ett syskon eller någon annan som är villig att dela på bolånets kostnader. Dock gör alltid bankerna individuella bedömningar. Därför kan det vara bra att boka ett personligt möte med banken för att lättare kunna förklara din situation. Se bara till att ekonomin och all planering är i ordning först.

Stäng meny