Sveriges pysselstad

För en välmående rabatt är det inte bara regelbunden bevattning som behövs. Den prunkande rabatten som outtröttligt kan blomma och ge liv åt din trädgård kräver näringsrik jord. Lär dig om hur du sedan underhåller rabatten med rätt typ av kompostering, varför inte hoppa på den senaste trenden?

Hur får man egentligen till en välmående, grönskande och blommande rabatt? Ja, att blomma tar faktiskt mycket näring från dina växter. Det tär på energi och kraft, och för att dina blommor ska kunna leverera sina lysande färger och oemotståndliga dofter krävs det mycket näring. Till att börja med går det bra att köpa planteringsjord till rabatter, och sedan kan du börja underhålla jorden med att sätta igång din egen minikompostering.

Kompostering är den nya trenden

För att hålla rabatten näringsrik och bördig måste du tillföra näring. Den enklaste vägen är helt enkelt att köpa näring i planteringsbutiker, där finns det specialnäring som passar utmärkt för vissa typer av växter och du kan få bra expertis av personalen vilken näring du ska välja. Vill du prova göra näring själv kan du testa den japanska komposteringsmetoden som fått bloggarna i Sverige att svämma över av trendglädje: bokashi.

Så här går bokashi till i korta drag:

  • Din hushållskompost blandas med buskashiströ
  • Ströet består av jästsvampar
  • Komposten fermenteras
  • Matresternas koldioxid binds i jorden och blir inte till koldioxid

Läs mer om hur det går till här eller inspireras ytterligare av Stefan Sundström, som även han gör sin egen bokashi! Kompostering har blivit riktigt trendigt eftersom det har många klimatfördelar. Dessutom är det ett bra sätt att använda sina matavfall, och vill du inte göra det hela tiden kanske det räcker med att dra igång en mindre kompostering efter julhelgen om det blev mycket rester kvar i komposten?

Det är jorden i din rabatt som är nyckeln till en bra och sund, blommande rabatt. En näringsrik gjort med rätt ämnen för växternas rötter gör dem också mer motståndskraftiga om det skulle bli torka. Genom att ge sina växter den bästa förutsättningen från början blir det också mindre att göra för att underhålla rabatten.

Stäng meny