Sveriges pysselstad

Du vill spara pengar på uppvärmningen av ditt hus och letar efter de bästa alternativen. Ett alternativt som väl är värt din uppmärksamhet är luftvärmepumpen. I den här artikeln får du lära dig mer om hur de fungerar och varför de kan vara rätt alternativ för ditt hus.

Vore det inte bra om du kunde spara på uppvärmningskostnaderna samtidigt som du gjorde en insats för miljön? Faktum är att det inte är så svårt, frågan är vad du är villig att spendera nu med målsättningen att spara pengar och göra en insats för miljön. Bergvärme, solpaneler och andra uppvärmningsalternativ är alla bättre för miljön, men de är också kostsamma investeringar. Ett alternativ som dock är både billigt initialt och sparar energi är en luftvärmepunp, som dessutom i många fall är väldigt enkel att installera.

Spara upp till en fjärdedel av dina uppvärmningskostnader

husvärmeDet finns beräkningar som visar att du kan spara upp till 25% av uppvärmningskostnaderna genom att byta till luftvärmepump. Det gäller framför allt om du bor i ett hus med en öppen planlösning, du kan då räkna med att tjäna tillbaka din investering relativt snabbt. Om ditt hus är stort kan det behövas fler luftvärmepumpar och då tar det förstås längre tid. Vad är anledningen till att luftvärmepumpar är så effektiva? Det har i första hand att göra med hur de är konstruerade.

Luftvärmepumpar är flexibla och lätta att använda

Förutom prisbilden och miljön finns det fler fördelar med luftvärmepumpar. Dels är de i regel väldigt enkla att installera, under rätt förutsättningar kan du till och med göra det själv på en eftermiddag. En luftvärmepump består av en inomhus- och en utomhusdel. Utomhusdelen drar in värme från luften utifrån och inomhusdelen fördelar den inomhus. Luftvärmepumpar har många praktiska funktioner som många av alternativen saknar. En luftvärmepump kan användas både för att värma upp och kyla ned. Du kan med andra ord använda den som AC när det är som allra varmast. Som uppvärmningsmetod är de dessutom väldigt dynamiska. Temperaturen går att ställa in steglöst vilket betyder att du väldigt exakt kan ställa in luftvärmepumpen så att den värmer upp huset precis så mycket som behövs.

Behöver du hjälp med att installera en luftvärmepump?

temperaturOm du bor i ett hus med flera våningar eller annorlunda planlösning kan det, som nämndes tidigare, vara så att du behöver fler luftvärmepumpar för att värma upp hela huset, närmare bestämt fler inomhusdelar. I regel klarar du dig med en utomhusdel. Om du behöver fler inomhusdelar kan det dock bli nödvändigt att anlita hantverkare för installationen. Installation av luftvärmepumpar räknas som en hushållsnära tjänst som du kan göra rotavdrag för. Du kan med andra ord sänka kostnaden för installationen. Om du vill göra det är det enklast att du först kontaktar Skatteverket. De vet om du har rotavdrag kvar att få ut. När du vet detta kan du dessutom vanligtvis få hjälp med pappersarbetet av hantverkarna du anlitar. Som mest kan du sänka kostnaden för hushållsnära tjänster du drar nytta av med 50 000 kronor per år.

Stäng meny