Sveriges pysselstad

Vilken del av din trädgård lägger du ned mest tid på? Många skulle nog säga rabatterna. Gräsmattan är dock trädgårdens mest centrala del. I den här artikeln får du tips om hur du sköter gräsmattan, samt några andra matnyttiga trädgårdstips.

Att ta hand om en trädgård kan vara riktigt roligt, men också innebära en viss stress. Genom några enkla knep kan du dock komma en bra bit på väg mot en vacker och välskött trädgård. Med en gräsklippare från Gardenstore.se har du nästan allt som behövs för att sköta trädgårdens viktigaste element: gräsmattan.

Gräsmattan är trädgårdens fundament

Det är lätt att underskatta gräsmattans betydelse för en trädgård. Gräsmattan finns bara där, för att rama in allt annat som finns i trädgården, men det är också det som gör den helt central för hur resten av trädgården upplevs. Några bra tips för hur du får en vacker gräsmatta skriver Expressen om:

  • Klipp gräsmattan ofta (men inte för kort, mer om det i nästa punkt), det gynnar tillväxten.
  • Klipp inte gräsmattan för kort. Om gräsmattan gulnar är det ett tecken på att du klippt för mycket, men ta det lugnt. Låt den växa igen och det gröna kommer tillbaka.
  • Gödsla regelbundet under hela säsongen. Du behöver ungefär två till tre kilo gödsel för 100 kvadratmeter.

Blommor och rabatter

När det gäller blommor och rabatter tipsar Aftonbladet om att du gärna kan samla alla blommande växter i en och samma rabatt. Det gör inte bara trädgården mer lättskött, det får också större effekt rent visuellt. Innan du sår blommorna se till att rensa platsen från ogräs ordentligt. Det sparar in mängder av arbete på sikt.

Hur tar du hand om trädgården vid värmeböljor?

På senare år har somrarna varit torra. Det har lett till att delar av Sverige bitvis belagts med bevattningsförbud. Lise-Lotte Björkman som är trädgårdsrådgivare tipsar om att ett bra sätt att förbereda sig för torrperioder helt enkelt är att satsa på att odla flera typer av växter som inte behöver bevattnas särskilt ofta. Vad gäller bevattning i största allmänhet ska du helst vattna på morgnarna.

Stäng meny