Sveriges pysselstad

Att värdera bostaden är a och o innan du påbörjar en försäljningsprocess. Att veta värdet av bostaden du ska sälja har betydelse på olika sätt. Tänk på att det är kostnadsfritt att göra en bostadsvärdering.

En bostadsförsäljning är en stor affär och det är av betydelse att den blir lyckad. Oavsett vad du har för bostad är det en hel del att tänka på innan försäljningen. Att börja med att göra en gratis bostadsvärderig är ett bra första steg. Det är möjligt att genomföra en bostadsvärdering antingen helt digitalt eller genom att en mäklare kommer hem till dig.

Fördelarna med att värdera bostad

Fördelarna med en bostadsvärdering är många. Du kan för det första få vetskap om vilket pris du skulle kunna få för din bostad utifrån det marknadsläge som råder. Det är även lättare för dig att få ett lånelöfte om du planerar att köpa en ny bostad att flytta till. Det är bra att veta vilket ekonomiskt utrymme du har att röra dig med. När du har ett ungefärligt pris som du skulle kunna förvänta dig av försäljningen är det lättare att titta på nya och intressanta objekt på marknaden.

Bostadsvärderingen baseras på olika faktorer

När en mäklare genomför en värdering går han eller hon igenom hela din bostad. Det är flera faktorer som mäklaren tar hänsyn till för att göra en så rättvis värdering som möjligt. Läget är en avgörande faktor och det har stor betydelse om du bor i ett lugnt och charmigt område eller om det är mer liv och rörelse i omgivningarna. Skicket på bostaden har också betydelse. Även planlösningen och hur ytorna är disponerade i bostaden har en inverkan på värderingen. Tänk på att det är viktigt att en kompetent mäklare gör värderingen. En bostadsvärdering kräver bra kunskap och erfarenhet för att den ska bli verklighetstrogen. Hur lång tid en bostadsvärdering tar beror på hur stor din bostad är, vilken typ av objekt det är och hur många funderingar som du vill prata med mäklaren om.

Förbättra bostaden

Innan du genomför en bostadsvärdering, alternativt efteråt, kan du vidta en del åtgärder som förhoppningsvis kan höja värdet ytterligare. Innan en värdering kan det vara värt att kolla igenom bostaden och se över om något är extra slitet. Att exempelvis måla om slitna lister som har tappat färgen kan ha stor inverkan på värderingen. Det är oftast enklare att sälja en bostad som är i gott skick än ett renoveringsobjekt. Värdehöjande åtgärder inför försäljning och värdering:

  • Måla om
  • Förändra planlösningen
  • Fräscha upp kök och badrum

Bostadsmarknaden i gungning

Bostadsmarknaden har den senaste tiden varit lite orolig. Läget ser olika ut beroende på var i Sverige du tittar. I storstäderna Malmö och Stockholm har det varit en större prisnedgång. Det är även skillnad mellan villor och bostadsrätter. Det bästa är att ta kontakt med en bra mäklare som kan förklara och berätta om bostadsmarknaden på just din ort. Då kan du få bra information om det är ett bra läge att sälja och i så fall vilken tidpunkt som är bäst när det gäller försäljning.

Stäng meny