Sveriges pysselstad

Ibland kommer man i kontakt med ordet fräsning. Det är en metod som man kan använda både i större industriella sammanhang men också därhemma vid renovering och formning av trä. För fräsning behöver man ett specifikt verktyg som finns i många olika varianter och har olika varvtal: en frässtål.

Vill du veta var du kan köpa frässtål så är det självklara alternativet för många via Sandbergs Järn, du kan hitta det du söker här: https://sandbergsjarn.se/produkter/maskintillbehor/frastillbehor/frasstal. Där kan du också läsa om rekommenderade varvtal till din frässtål men även ställa frågor till kunnig personal i deras chat ifall du undrar över hur du ska använda den eller vad som är bra att tänka på vid valet.

Fräsning är en teknisk metod

fräsning, verkstadsteknisk metod för skärande avverkning av arbetsmaterial, t.ex. metall eller trä.” NE.se

Ja, så uttrycket sig Nationalencyklopedien. Tekniken används för att forma olika typer av material och går att göra både industriellt och för finjustering. Tekniken kräver ett särskilt anpassat verktyg som alltså heter frässtål. Frässtål har används i tidigare varianter eller prototyper till dagens mer avancerade 3D-skrivare, nämner till exempel Aftonbladet i den här artikeln.

Förmodligen har du till och med sett fräsning i dess kanske mest klassiska form när man asfalterar vägar. När man använder frässtål är det bra att känna till att man behöver anpassa varvtalet till träslagets hårdhet och struktur. Många använder frässtål till sina hobbyprojekt därhemma för att skapa form och struktur på sitt givna material, oftast rör det sig om trä när man är igång och fixar hemma.

Stäng meny